Art & Crafts

Модриот патлиџан го намалува лошиот холестерол

Новата студија направена во Канада, би можела да спаси милиони човечки животи, бидејќи ситражувањето покажало дека консумирањето на одредени видови на храна кај луѓето може да предизвика значително намалување на нивото на холестерол и подобрување на шансите за избегнување на срцеви болести или мозочни удари.

Во споменатата студија учествувале 300 мажи и жени кои земале лекови за намалување на холестеролот. Шест месеци покасно истражувачите утврдиле резултати кои покажале дека оние кои јаделе храна која го намалува холестеролот имале 13-14 проценти на ниско ниво од оние кои се придржувале на нискокалорична исхрана.

Напиши коментар