Мојата кујна

Пиперка – суперзеленчук кој го зачувува здравјето и буди страст

Вашата кујна може да биде местото од каде ќе ги земате сите природни лекови. Пиперката е еден од нив. Сега кога е сеозна на пиперки не е лошо да прочитате што се содржи пиперката и да почнете да ја внесувате во секојдневното мени.

Корисни и лековити состојки на пиперката:

*го зајакнува имунитетот поради високата количина на витамин Ц

*ја зголемува активноста на жлездите поради цинк

*го подобрува видот поради каротеноиди

Витамини

*пиперката е позната по големата количина на витамин Ц, исто така е добар извор на Б група и прехрамбени влакна

*витамин А се наоѓа во форма на бета каротен кој во телото се претвора во витамин А

*од минерали највеќе има калиум, фосфор, натриум, железо и цинк

*пиперката, особено феферонките, содржат капсаицин кој имаат лековите дејство бидејќи делуваат антисептички, а во дигестивниот систем го спречуваат развојот на бактериите

Напиши коментар