Sweet Home

Неверојатни земјени домови

“Earth House Estate Lättenstrasse” е станбен простор кој се состои од 9 неконвенционални домови и се наоѓа во Диетикон, Швајцарија…

Овие неверојатни куќи прекриени со земја се распоредени околу малото вештачко езеро кое се наоѓа во центарот на станбениот комплекс. Секоја од нив има добро сокриен влез кој се наоѓа од бочната страна на селото. Ваквиот влез, покрај естетска улога има и функционална улога. Во подземните ‘пештери’ се наоѓаат секундарни влезови во секоја од куќите и голем подземен паркинг.

Оваа несекојдневна населба се состои од девет куќи. Дневната област во секоја куќа се свртени кон југ додека ноќните се свртени кон север. Во средината на секоја куќа се наоѓа бања и скали кои водат до подрумот. Сите бањи добиваат дневно осветлување преку прозорите на покривот. Изолацијата се состои од рециклирано стакло, а на нејзиниот врв се наоѓа заштитен слој од природна земја која може да се користи за одгледување на растенија.

ZAPANJUJUĆI ZEMLJANI DOMOVI

ZAPANJUJUĆI ZEMLJANI DOMOVI

ZAPANJUJUĆI ZEMLJANI DOMOVI

ZAPANJUJUĆI ZEMLJANI DOMOVI

ZAPANJUJUĆI ZEMLJANI DOMOVI

ZAPANJUJUĆI ZEMLJANI DOMOVI

ZAPANJUJUĆI ZEMLJANI DOMOVI

ZAPANJUJUĆI ZEMLJANI DOMOVI

ZAPANJUJUĆI ZEMLJANI DOMOVI

ZAPANJUJUĆI ZEMLJANI DOMOVI

ZAPANJUJUĆI ZEMLJANI DOMOVI

ZAPANJUJUĆI ZEMLJANI DOMOVI

 

 

 

Напиши коментар