Здраво тело

Пијте вода со лимон наутро! Навистина е корисно

Сигурни сме дека сте слушнале колку е корисно пиењето на вода со лимон наутро. Многумина од вас можеби го практикуваат овој ритуал секој ден. Но знаете ли зошто и за што точно е корисен? Ооо, за многу нешта! Сега ќе ви кажеме…

Топлата вода со лимон помага при варењето на храната

Тоа е така поради лимонската киселина. Таа се поврзува со другите ферменти и металоиди и на тој начин помага при варењето.

Водата со лимон го прочистува црниот дроб

Од една страна лимонскиот сок го стимулира исфрлањето на токсините од организмот. Од друга – водата помага при изнесувањето надвор од телото.

Топлата вода со лимон помага при прочистување на цревата

Минувајќи низ дигестивниот систем, топлата вода со лимон ги вади од телото сите акумулирани токсини.

Водата со лимон делува како моќен антиоксиданс

Ова се должи на својствата на ова цитрусно овошје кое е богато со многу антиоксиданси. Водата со лимон го брани организмот од дејството на слободните радикали. А на тој начин го балансира нивото на холестерол, го зајакнува имунолошкиот систем и го спречува предвременото стареење.

Водата со лимон го подобрува расположението

Таа има висока содржина на калиум, а состојби како депресија, вознемиреност и страв, често се последица на ниско ниво на калиум во крвта. Освен тоа на нервниот систем му треба доволно количество на калиум за обезбедување на одржливи сигнали кон срцето. Па здравјето на вашето срце сигурно ќе се подобри по редовно пиење на вода со лимон.

Водата со лимон го зајакнува имунитетот

Таа му помага на организмот да одржува повиско ниво на Ph. А колку е повисоко нивото на pH вредноста, толку по издржилв е на заболувањата.

Водата со лимон стимулира слабеење

Таа го забрзува метаболизмот и на тој начин помага во намалување на тежината. Освен тоа водата со лимон го зголемува тонусот што е супер за почеток на денот!

 

2 Коментари

Напиши коментар