← НАЗАД НА БОЗА

Неколку факти за храната кои би можеле да ве изненадат

Неколку факти за храната кои би можеле да ве изненадат
496 Читања

Бадемите се овошје, Американците јадат тони храна, медот трае вечно и разни други работи кои не сте ги знаеле:

  1. Француски помфрит (French fries) не е француски

Помфритот кој на англиски се нарекува “French fries” всушност не е француски рецепт. Приказната за пржените компири е уште од првата светска војна кога американските војници биле стационирани на француска земја. Бидејќи војската јадела пржени компири кои премногу им се бендисувале, самите ги нарекле француски помфрит.

  1. Лососот кој го јадеме не е розев

Лососот кој не е одгледуван природно, се храни со планктон, од каде му доаѓа розевата боја. Останатите две третини лососи на пазарот доаѓаат од рибници и природно се со сива боја поради недостаток на храна односно топчиња кои му ја даваат розевата боја.

  1. Пченката секогаш има еднаков број на редови

Природата секогаш се грижи и одржува рамнотежа. Било која пченка ако ја одберете и и ги преброите редовите, ќе дојдете до парен број на редови.

  1. Сирењето не е за вегетаријанци

Пармезан, камемберт и елементалер вегетаријанците можат да го прешкртаат од својот список на јадење бидејќи во нивниот процес на правење присутен е ензим кој е добиен од животинско потекло.

  1. Секој втор сендвич продаден во Франција е хамбургер

Да. Можно е. Покрај сите француски ресторани, покрај бројните француски рецепти и јадења, оваа земја завладеа со синонимот на врвно кулинарство. Секој втор сендвич продаден во Франција е хамбургерот.

  1. Бадемите се овошје

Бадемите се во истата класа како сливите, праските и вишните, бидејќи неговиот плод спаѓа во родот прунус заедно со споменатите овошја.

  1. Медот неможе да се расипе

Медот никогаш неможе да се расипе. Колку долго и да стои, медот може да се врати во првобитната состојба. Сигурно знаете и дека доколку тој се кристализира, може да се врати во првобитната состојба каков што бил, односно густ и течен.

 

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk