Cafe Del Mar

4 јога вежби за здравје и подобра работа на белите дробови: правете ги секој ден, многу се едноставни

Јога за здравје на белите дробови и подобра функција на дишните патишта – 4 едноставни вежби кои можете да ги направите сами дома!

Во јогата, техниката на дишење е од големо значење, бидејќи според традицијата на јогата, здивот или „прана“ ја претставуваат животната сила или примарната енергија на животот.

Тоа е основната енергетска животна сила што го контролира нашиот живот, односно лавовската форма на енергија на сите нивоа на битието. Вежби за дишење во јогата можат да ја зајакнат нашата животна енергија и нашето здравје.

Вежбањето јога може да биде еден од најдобрите начини да ги одржувате белите дробови и телото здрави. Секојдневната јога-пракса може да помогне во зајакнувањето на мускулите на градите, да се зголеми капацитетот на белите дробови и да се зголеми внесот на кислород. Јогата може да помогне во одржувањето на здрави и силни бели дробови и на тој начин да го подобри дишењето.

Пранајама и други јога пози можат да ви помогнат да ги активирате воздушните клетки во белите дробови и да ги зајакнете белите дробови.

Праноима или јога дишење вклучува абдоминално, торакално и клавикуларно дишење, кое помага да се добие контрола врз вашиот здив, да се поправат лошите навики на дишење и да се зголеми внесот на кислород.

Стоечките асани можат да ги зајакнат мускулите на грбот и да ја зголемат дозата кислород и капацитетот на белите дробови.

Предлагаме четири пози на јога кои го подобруваат здравјето и функцијата на белите дробови:

Напиши коментар