Миленичиња

Дали боксерот и мачката можат да се сложуваат?

Боксерите се пријателски и пријатни кучиња.

Ако е правилно социјализирана, оваа раса е радост да се има околу деца и може да се здружи со други животни – дури и со мачки.

Сепак, без социјализација и тренинг, боксерот инстинктивно ќе ги брка помалите животни што може да ги смета за „плен“, дури и ако тоа животно е семејна мачка.

Совети за да се обезбеди хармонија

Следниве чекори можат да помогнат во запознавањето на боксерот со мачката:

  • Контролирајте го вашето куче: Ако дозволите вашето куче да и пријде на мачката, тој ќе ја исплаши. Прво, држете го вашето куче во скутот или ставете го на леглото пред да дозволите вашата мачка да му пристапи.
  • Дозволете ѝ на вашата мачка да истражува: Откако вашето куче е обезбедено, или повикајте ја вашата мачка или оставете ја мачката нека му се приближи на кучето за да може да се запознае со него. Не држете ја мачката, затоа што може да бидете изгребани ако се обиде да избега.
  • Дозволете му на вашиот боксер да ја издушка мачката: Ако го држите вашиот боксер, оставете го да ја издушка мачката. Но, внимавајте тој да не се приближи премногу. Ако мачката се исплаши, би можела да го изгребе. Како и да е, повеќето мачки ќе замавнат со канџи кон кучето. Ова е начин за мачката да даде предупредување и да изврши доминација над кучето. Овој гест не треба да се обесхрабрува.
  • Овозможете ѝ на вашата мачка простор за бегство: вашата мачка секогаш треба да има простор каде ќе избега – по можност место каде што кучето не може да ја следи. Ако мачката се чувствува заробена и исплашена, најверојатно ќе го нападне кучето. Ова може да предизвика повреда и да создаде лош почеток на нивната врска.

Тренингот на вашиот боксер со цел да се сложува со вашата мачка бара трпеливост и конзистентност, а колку побрзо ќе започнете, толку подобро. Повторете ги постапките за запознавање секој ден во првите неколку недели.

Кога ќе видите дека вашиот боксер и мачка се чувствуваат пријатно еден со друг, полека дозволете вашето куче да се доближи до мачката. На крајот, тие треба да можат да живеат среќно под ист покрив.

Напиши коментар