Миленичиња

Мачките можат да ги излечат овие болести

Дали знаевте дека мачките може да се користат во третманот на луѓе кои страдаат од деменција, како и деца со нарушување на дефицит на внимание?

Со оглед на тоа што нивното предење создава чувство на сигурност и среќа, но и смирување, овие животни се исклучително пожелни во присуство на луѓе кои имаат напади на вознемиреност, осаменост, страв …

Иако постои предрасуда дека не секоја мачка е добар сојузник во ова, експертите велат дека тоа е точно и дека нема специјално обучени видови, бидејќи сите тие се отворени за странци и се подготвени да им помогнат без подготовка.

Дом што има мачка нема пациент од срцеви заболувања.

Фреквенцијата на нивното предење од 25 херци е исто така „музика“ за коските, па истражувањата покажуваат дека им помага на луѓето кои имале скршеници или страдаат од гихт.

На крајот на краиштата, познато е дека мачките се исклучително чувствителни и дека препознаваат кога некој е болен, избирајќи да се сместат на болните места и да предат таму.

Интересно е што студиите исто така покажуваат дека во дом каде има мачки, шансата за срцев удар се намалува за 30%, затоа што мачките го намалуваат нивото на стрес, а тој е директно одговорен за срцевите заболувања.

Напиши коментар