Направи Сам

Правилото „5 секунди“ ќе ви помогне побрзо да го средите вашиот дом

Кога расчистуваме, најголемиот проблем е да одлучиме што ни треба, а што не – процесот може да биде досаден и фрустрирачки.

За да не се откажете од минимизирање на работите во домот и да го направите тоа побрзо, следете го генијалното правило на „пет секунди“.

Правилото од пет секунди е умен трик за донесување одлуки полесно кога сме во дилема дали да фрлиме или задржиме нешто – и тоа е прилично едноставно: ако за пет секунди не можете да се сетите кога сте користеле тоа нешто, време е да се ослободите од него.

Можете исто така да си поставите и временски интервали за расчистување на секој агол од домот (на пример, плакарите или просторот под креветот) за да го забрзате процесот на донесување одлуки и да го средите домот.

Напиши коментар