Prison brake

Големата кражба на Банката Калифорнија

8. Кражба во Банката Калифорнија (24 март 1972 – САД: 30 милиони долари)

Иако 30.000.000 $ изгледа мал износ во споредба со другите кражби на оваа листа, треба да се напомене дека ова се случи во 1972 година, а доколку овој износ биде конвертиран во денешна валута тоа би било повеќе од 100 милиони долари. Во тоа време, тоа претставуваше рекорден износ на кражба. Група од седум лица од Охајо, предводена од Амил Динсиом, провалија во експозитурата на Банката Калифорнија и го ограбија главниот трезор. Групата подоцна беше уапсен од страна на ФБИ. Други информации во врска за овој грабеж не постојат ниту на официјалната страна на ФБИ.

Напиши коментар