Prison brake

Големите кражби за време на војната

6. Британската банка на Блискиот Исток (20 јануари 1976 – Бејрут, Либан: 25 милиони фунти)

Во 1970-те години дојде до пораст на активностите на терористичката група ПЛО предводена од Јасер Арафат, чија цел беше да добијат татковина за палестинскиот народ. Тие беа во војна. Во војна која што чинеше многу. Либан беше во средина на граѓанска војна, во средина на хаос, а група на крадци поврзана со ПЛО насилно влегоа во десетина банки, од кои најголема беше Британската банка на Блискиот Исток. Групата излезе од банката со неверојатни 25 милиони фунти во злато, накит и акции, што е околу 100 милиони долари доколку се конвертираат во денешен износ. Групата насилно влезе преку ѕид кој што ја делеше банката од Католичката црква. Со помош на бравари од Корзика, кардците успеаа да го отворат сефот и банката ја “празнеа” во текот на два дена! Некои од акциите подоцна беа продадени на законските сопственици.

Напиши коментар