Керозин

Кралската лимузина Daimler P150

Еден од автомобилите кои треба да се тркалаат за време на аукцијата Barrett-Jackson е овој Daimler P150, кралската лимузина од 1928 година. Тоа е најголемиот британски автомобил кој некогаш бил изграден. Моќта произлегува од 7,16 литарскиот V-12 мотор кој произведува 150 коњски сили. Тој е долг 21 метар, со меѓуоскино растојание од 163 инчи и тежи 3,680 килограми.

Патентните права на Gottlieb моторот на Daimler се купени во 1893 година од страна на Фредрик Сим, кој формирал нова компанија, “Daimler Motor Syndicate”. Познат како најстарата марка на Велика Британија, Daimler станал официјален транспорт на кралското семејство во 1898 година.

Barrett-Jackson, Scottsdale, AZ. аукцијата е планирана од 15-22 јануари, 2012 година, па повелете 😉

Напиши коментар