Prison brake

Украл обврзници во вредност од 292 милиони и добил казна затвор 6 години

2. Кражба на Градските обврзници (2 мај 1990 – Лондон: £ 292,000,000)

Џон Годар (58 години) портпарол на брокерската куќа Сепардс, додека шеташе во Лондон беше нападнат и насилно му беше одземена неговата чанта. Меѓутоа, во чантата имаше обврзници на доносители во вкупна вредност од £ 292.000.000! Годар ги носеше во Народната Банка на Англија. Поради природата на обврзниците кои што гласат на доносител сопственик е лицето кое што ќе ги донесе, поарди тоа се поистоветуваат со пари. Во чантата биле 301 обврзница, а секоја од нив вредела околу милион фунти. Кејт Кесман е обвинет за поврзаност со грабежот и беше осуден на 6 и пол години затвор. За кражба на актовката беше обвинет Патрик Томас, но беше повреден со куршум во главата уште пред да започне судењето. Сите, освен 2 обврзници беа пронајдени од страна на ФБИ и беа вратени.

Напиши коментар