Prison brake

5-те најважни настани во 2011-та година! Еден од нив и смртта на Гадафи

Смртта Гадафи

Полковникот Гадафи беше владетел на Либија од 1969 година па се до 2011 година. Власта ја презеде со воен удар, но без крвопролевање. Од престолот беше симнат и убиен за време на граѓанската војна од страна на бунтовниците поддржани од силите на НАТО. Гадафи од сите арапски лидери имаше најдолг период на владеење. На 20 октомври 2011 година, Гадафи беше заробен од страна на бунтовниците во близина на неговиот роден град Сирте и убиен.

 

Напиши коментар