Prison brake

Ако сакате да бидете далеку и да уживате во тропската клима

Пет најоддалечени населени тропски острови

  1. Островот Асенсион

Островот Асенсион е вулкански остров кој се наоѓа на Јужниот Атлантик. Оддалечен е 2.250 километри од Јужна Америка и 1.600 км од западното крајбрежје на Африка. Островот го открил португалскиот морепловец Алфонсо во 1503 година, а нешто подоцна станал британски гарнизон.

Самиот остров во текот на Втората Светска војна било користено како сопирачка на која авионите преминувале преку Атлантикот.

На островот постојат 5 населби а главниот град е Џорџтаун со популација од 940 граѓани. Овој остров денес постепено станува интересна туристичка дестинација.

 

Напиши коментар