Prison brake

Будење на вулканот Јелоустоун

10-те најважни откритија на “National Geographic” во 2011 година

3. Будење на вулканот во Јелоустоун?

Во јануари оваа година во Националниот парк Јелоустоун беа забележани гасови кои излегуваа од земјата, што предизвика благо подигање на теренот во пречник од еден километар. Најопасниот вулкан во светот имаше ерупција три пати во последните 2,1 милиони години, а се проценува дека силата на неговата ерупција е речиси 1.000 пати посилна од ерупцијата на Света Елена во 1980 година. Јелоустоун со дијаметар од 40 со 60 километри претставува античките кратер кој бил формиран по големата експлозија пред некои 640.000 години.

Напиши коментар