Prison brake

Диктатори кои оставија трајни белези

Кои се најпознатите диктатори на сите времиња?

Фулгенсио Батиста, Антонио Салазар и Алфредо Штроснер

Диктаторот Фулгенсио Батиста, двапати беше гувернер на Куба додека не беше соборен од страна на комунистите на чело со Фидел Кастро.

На листата се наоѓа и Португалскиот диктатор Антонио Салазар кој владееше од 1932 година до 1968 година и владетелот на Парагвај Алфредо Штроснер кој дојде на власт на типичен јужноамерикански удар во 1954 година.

 

Како и другите латиноамерикански автократи, Штроснер ја уживаше поддршката на Вашингтон поради ширењето на анти-комунизмот. Тој ја држеше земјата во постојана “опсадна состојба” во текот на четири децении и беше соборен од власт во 1989 година. Тој почина во егзил во Бразил.

 

Напиши коментар