Prison brake

Фердинанрд Маркос и криминалот на Филипините

Кои се најпознатите диктатори на сите времиња?

Фердинард Маркос

Филипинскиот Претседател Фердинард Маркос воспостави диктатура во септември 1972 година, после неуспешниот обид за атентат на еден од неговите најблиски соработници и прогласи вонредна состојба.

На почетокот на неговото владеење, инфлацијата паѓаше, додека државните приходи се зголемија, но широко распространетата корупција и одлив на милијарди долари државни пари на тајните сметки на Маркос, ја поткопаа неговата легитимност. Маркос ја напушти земјата после неуспешниот обид да победи на изборите во 1986 година.

Тој почина три години подоцна, во Хаваи.

Напиши коментар