Prison brake

Габа која мравките ги претвара во “зомби”

10-те најважни откритија на “National Geographic” во 2011 година

5. Нова габа која мравките ги претвора во ‘зомби’

Стеблата на новооткриената габа расте врз главата на мравките во дождовните шуми на Бразил и ги претвора во вистински ‘зомби’. Габата ја инфицира мравката и почнува да и се развие во главата, додека не ги исполни корените на нејзиниот мозок. Откако мравка ќе се најде на терен кој е идеален за габата, го убива својот домаќин и продолжува да расте на тоа место.

Напиши коментар