Prison brake

Лапароскопија – големиот изум во медицината

Најзначајните пронајдоци во последните 50 години

Медицина – Лапароскопија

Првиот не-инвазивен хируршки зафат беше направен во 1987 година, иако првата роботска биопсија беше извршена во 1985 година. Во почетокот на осумдесеттите години на минатиот век, научниците открија дека ласерот може да се користи за хируршки третман на органско ткиво. Развојот на лапароскопијата овозможи операциите да се извршуваат попрецизно, а пост-оперативниот период на пациентите да се намали.

Напиши коментар