Prison brake

Најмладиот претседател во светот кој живееше во милиони на сметка на сиромашните

Кои се најпознатите диктатори на сите времиња?

Жан-Клод “Бејби Док” Дувалије

Владетелот на Хаити Жан-Клод “Бејби Док” Дувалије, стана најмладиот Претседател во светот кога го презеде Хаити по смртта на неговиот татко, Франсоа во 1971 година. По првичните обиди за реформи, да се стави крај на владеењето ги користеше сите методи на диктаторскиот режим на неговиот татко. Тој живееше раскошно во ситуација каде што милиони жители на Хаити живееа во апсолутна сиромаштија.

Поради големите народни протести во 1986 година, беше принуден да побегне со неговата сопруга во Франција, но се врати во 2011та година. Се очекува Бејби Док да биде обвинет за корупција и проневера.

Напиши коментар