Prison brake

Највисоката планина на Јупитер

9 највисоки планини во Сончевиот Систем

4. Бузаул Монтес, Јупитеровиот месец IO – 17 километри

Бузаул Монтес е позната како највисока планина која не е вулкан во Сончевиот систем.Се наоѓа на Јупитеровиот сателит IO, четвртиот по големина сателити во Сончевиот систем. Геологијата на овој сателитит е многу интересна, бидејќи на него се наоѓаат околу 400 активни вулкани и повеќе од 150 планини. Планината Бузаул Монтес има висина од 17 километри, а беше именувана по пештерата од грчката митологија, каде што е роден Епапус, синот на Зевс.

Напиши коментар