Prison brake

Огромна, а бескорисна

Највисоките напуштени згради во светот

1. Останкино кулата во Москва – 540 метри

Изградба на Останкино кулата заврши во 1967 година во чест на 50-годишнината од Октомвриската револуција. Тоа беше првата слободна градба во светот поголема од 500 метри, а рекордот го држеше девет години, се додека не беше надмината од страна на СиЕн кулата во Торонто во 1976 година. Именувана е по областа во Москва, каде што се наоѓа.

Беше користена за телекомуникациски и туристички цели, се додека не ја зафати пожар во 2000 година кога поголемиот дел беше уништен.

Реконструкција се покажа како долг и скап процес, поради што до сега не е целосно завршена работата.

Напиши коментар