Prison brake

Орманот вреден 36.000.000 долари

Најскапите предмети продадени на аукција

Бадбмнтон кабинет

36.000.000 долари

Орман од 18-от век од флорентински абонос, украсен со многубројни драги камења, е продаден во 2004 година на аукцијата во Сотебиј, а со тоа го собори сопствениот рекорд како најскапиот дел од мебел некогаш продаден. Истиот кабинет беше продадена во 1990 година, Сотеби го има продадено на Барбара Пјасечкој Џонсон (од компанијата за мебел Џонсон и Џонсон) за повеќе од двојно помала сума – 16,6 милиони долари. Кога беше повторно ставен на аукција, беше купен од страна на принцот Ханс Адам Втори од Лихтенштајн.

Принцот подоцна го донираше во Музејот Лихтенштајн во Австрија.

Напиши коментар