Prison brake

Островот Питкерн

Петте најоддалечени населени тропски острови

Островот Питкерн е групација од четири вулкански острови во Јужниот Пацифик. Самиот остров има површина од 47 километри квадратни. Се смета дека некогаш било населено од Полинезите, кога британските морнари го пронашле во 1767 година. Името го добил по морнарот кој прв го здогледал роберт Питкерн.

Денес овој остров има преку сила 50 жители, што би значело по 1 жител на квадратен километар. Тоа значи дека ова е едно од најненаселените места во светот.

Земјоделство, риболов и уметнички ракотворби се единствениот извор на приход на овој остров. Тука нема аеродром, има само еден телефон, а бродовите кои одат на крстарење доаѓаат еднаш на неколку месеци и тоа само ако временските услови го дозволат тоа.

Напиши коментар