← НАЗАД НА БОЗА

Ресилвиа Монс највисоката планина во Сончевиот систем

Ресилвиа Монс највисоката планина во Сончевиот систем
434 Читања

9 највисоки планини во Сончевиот Систем

1.  Ресилвиа Монс, астероидот Веста – 23 километри

Веста е втор по големина астероид во Сончевиот систем, а Ресилвиа е најистакнатата и највидливата областа на неа. Со 460 километри во дијаметар, самиот планински комплекс зафаќа 80% од астероиди. Откриена од страна на телескопот Hable во 1997 години.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk