Prison brake

Управа за сузбивање на дрога

Управата за сузбивање на дрога (ДЕА), е полициска разузнавачка агенција на Министерството  за правда во САД, чија задача е борба против шверцот на дрога и употребата во рамките на Соединетите Американски Држави.

ДЕА беше формирана од страна на Претседателот Ричард Никсон преку издавање на Извршна наредба на 1 јули 1973 со цел да се воспостави единствена команда во борбата против “глобалната трговија со наркотични средства”. На почетокот, ДЕА имаше 1.470 специјални агенти и буџет од помал од 75 милиони долари. Денес, ДЕА има речиси 5.000 специјални агенти и буџет од речиси 2,02 билиони долари.

ДЕА има вкупно 226 канцеларии низ САД и 85 надворешни канцеларии во 65 земји. На чело на ДЕА се Извршните директори: Мишел Леонхарт, на главната функција Администратор и Томас М. Хариган на функцијата Шеф на операции.

Напиши коментар