Prison brake

Уште една идеална планета за живот?

10-те најважни откритија на “National Geographic” во 2011 година

7. Уште една идеална планета за живот?

За новиот можен “близнак“ на Земјата е потврдено дека кружи околу ѕвезда слична на нашето Сонце на околу 600 светлосни години од нас. Оддалеченоста на оваа планета од своето Сонце, според научниците од НАСА е идеална, па е возможно да постојат услови за живот. Планетата е наречена Кеплер-22б, и се наоѓа во т.н. “златна” зона, што значи дека површината на планетата не е ниту премногу жешка, ниту премногу ладна за опстанување на вода во течна состојба и за живот.

Напиши коментар