Prison brake

Вселенски лифт

10 пронајдоци кои луѓе со нетрпение чекаат да бидат достапни

8. Вселенски лифт

Вселенскиот лифт претставува концепт со кој материјали (средства) и луѓе би можеле да се транспортираат од површината на Земјата во вселената, до орбитата и назад. Овој уред во голема мера ќе ја олесни изградбата на вселената, како и сателитското лансирање и патување во вселената.

Дали е тоа возможно? Апсолутно. Според најчестата теорија, за тоа би биле потребни тешки челични кабел, кои би се протегале од екваторот до одредена точка во орбитата. Како што ротира планетата, инерцијата на крајот на кабелот ја поништува гравитацијата и го држи затегнат. Ракетите или леталата полесно ќе се испраќаат долж по кабелот во вселената и би стигнале до орбитата без употреба на ракетен погон.

Напиши коментар