Motherhood

Дали е важна возраста при стапување во брак?

Тоа што 21 век го донесе е одложување на стапувањето во брак. Сè повеќе парови започнуваат да живеат заедно, без да си го кажат судбоносното „да“. Всушност, истражувањата во Америка покажуваат дека средната возраст за склучување брак кај жените веќе е 25 години, а за мажите-28. Најголем дел од младите парови скокаат во брачните води кон крајот на нивните 20-ти или во почетокот на 30-те години.

Кариерата е една од основните причини, поради која посериозните млади го избегнуваат бракот. Други пак сакаат „да го изживеат животот“ и да патуваат слободни пред да стапат во сериoзна врска. Кај некои финансиите се основната пречка, која ги дели од заеднички живот како ново семејство.

Мора да запаметиме дека не постои точно определена возраст, која да е идеална и која би ви гарантирала среќен брак. Пред да се решите на тој чекор, потребно е да помислите основно за две работи:

  • Дали сте заљубени? Ако не сте убедени дека вашиот партнер е оној, со кој сакате да го поминете целиот живот, подобро е да не избрзувате. Бракот треба да биде круната на вашата љубов и ако таа љубов не постои, најдобро ќе биде и за двата да не случувате брак во кој ќе се измачувате.
  • Дали сте финансиски стабилни? Доколку не можете да се издржувате, подобро е да го одложите овој важен чекор. Бракот е основата за создавањето на семејство, а ако не можете сега да имате убав живот, сето тоа ќе се влоши кога ќе имате бебенце.

Напиши коментар