Prison brake

Оваа бактерија може да не направи бесмртни!

“Со оглед на необичната животната средина, ние можеме само да се восхитуваме на отпорот на оваа бактерија Basilius F што репродуцира само 5 Целзиусови степени. Помисливме: Бидејќи бактеријата е пронајдена во подрачје на вечниот лед каде е успешно и сочувана, веројатно има некој механизам на зачувување на животната активност“ – изјави Надежда Миронова, научник на Институтот за хемиска медицина на Руската Академија на науките.

Кога бактеријата е ставена во мускулите на лабораториските глувци, им го подобрува метаболизмот а лабораториските тестови покажаа дека не само што бактеријата влијае на квалитетот на животот туку е и забавен процесот на стареење. Овие глувци живееле во просек од 308 дена подолго од контролната група, каде што просечниот животен век е 589 дена. “Тоа е исто како просечниот човечки живот да се прошири на 140 години“ – велат научниците

Тестовите покажаа дека метаболизмот кај тие глувци се зголемил за 20-30%. Научниците се уверени дека оваа бактерија силно ќе влијае на намалувањето на слепилото на старите лица, но не и на појавата на туморот.

Напиши коментар