Motherhood

15 трикови за дисциплинирање на деца на возраст од 1 до 3 години

Понекогаш е многу тешко да се справиме со мало дете, затоа издвоивме 15 трикови за правилна дисциплина на мали деца, кои се одобрени од експерти.

Децата не се раѓаат со социјални вештини, затоа треба да ги научите на соодветно однесување додека се сè уште млади. Правилата и последиците што ги всадувате во нив додека се мали, ќе останат врежани во нив подоцна во животот.

Затоа решивме да издвоиме 15 стручни совети за дисциплинирање на дете.

1. Очекувајте тешки моменти

Некои ситуации и моменти во текот на денот можат да бидат предизвикувачи на лошо однесување. Еден од главните виновници е промена на активност (будење, спиење, прекинување на играта поради ручек). Подгответе го детето за промена. Може да му кажете: „Откако ќе го завршиш тој дел од играта, време е за ручек“.

2. Изберете го вашето оружје

Ако кажувате НЕ дваесет пати на ден, тоа целосно ќе го изгуби ефектот. Поделете го лошото однесување на приоритети 1, 2 и 3 и посветете најголемо внимание на најтешката фаза. Ако ги игнорирате малите испади (како врескањето секој пат кога ќе ја проверите вашата е-пошта), на крајот ќе престане да го прави тоа затоа што ќе сфати дека нема ефект.

3. Вклучете превентивни мерки

Вашиот дом нека биде ‘обезбеден’ за детето. Поместување на вашиот скап накит од очите на вашето дете ќе го елиминира играњето со него. Одете во ресторан порано, за да не мора да чекате со вашето дете за да се ослободи маса.

4. Нека вашите изјави бидат кратки и слатки

Кога станува збор за едногодишници кои имаат ограничен речник, користете кратки реченици како „Не гризи“. Ова е многу поефикасно отколку да се објасни зошто не треба тоа да го прави.

5. Одвлечете го вниманието и пренасочете го

Секако, веќе го правите тоа, но важно е да бидете редовни во тоа. Дури и ако детето ја одвитка тоалетната хартија десетти пат денес, мирно однесете ја во бањата и затворете ја вратата. Со текот на времето, тоа ќе заборави на тоа.

6. Запознајте ги со последиците

Детето треба да ги научи последиците од неговото однесување. На пример, ако тоа гласно инсистира на самостоен избор на пижами (што обично трае вечно), тогаш тоа значи дека тоа нема да добие приказна за добра ноќ. Следниот пат ќе ви овозможи да одлучите, или едноставно ќе ги одбере многу брзо.

7. Не се предавајте за да избегнете конфликт

Никој од нас не сака да биде расипувач на забави, но ако сакате да научите како да го дисциплинирате вашето дете на најдобар начин, тоа ќе мора да го сторите. На пример, ако детето се фати за житарките полни со засладувачи што ги видело на телевизија, иако знаете дека ќе стане хаос во продавницата, држете се до својата одлука. Ќе бидете среќни што сте го сториле тоа подоцна.

8. Претпоставете ги обидите за барање на внимание

Вашето дете ќе направи сцена кога вашето внимание ќе биде насочено кон нешто друго, како што е готвење, разговор по телефон и слично. Важно е да му се обезбеди на детето друг вид забава, како омилена играчка или ужинка, за да остане зафатено.

9. Фокусирајте се на однесувањето, а не на детето

Секогаш велете дека одредено однесување е лошо. Никогаш не кажувајте дека детето е лошо. Важно е тоа да знае дека го сакате, но дека само начинот на кој тоа се однесува во овој момент ве мачи.

10. Дајте му на детето избор

Кога ќе му дадете избор, тоа ќе знае дека има право на глас. Не давајте премногу опции.

11. Не викајте

Не кревајте глас кога дисциплинирате, туку променете го вашиот тон за да биде јасно дека треба да слуша.

12. Пофалете го кога се однесува добро

Ако го фалите доброто однесување на детето, тоа ќе се однесува исто така почесто, и ќе направи помалку сцени за да ви го привлече вниманието. Позитивниот став ќе поттикне добро однесување.

13. Реагирајте веднаш

Не чекајте да го дисциплинирате вашето дете. Тоа нема да се сети зошто е во неволја по само пет минути.

14. Бидете добар пример

Ако реагирате мирно кога сте под притисок, детето ќе го види тоа и ќе го стори истото. Ако имате испади на гнев кога сте вознемирени, не бидете изненадени од однесувањето на вашето дете. Децата едноставно го имаат тој систем на следење на родителите, па затоа е важно да се биде добар пример за однесување.

15. Не постапувајте со дете како со возрасен

Детето навистина не сака да слуша лекција од вас, и тоа нема да може да ја разбере правилно. Следниот пат кога ќе фрли шпагети, не започнувајте со лекцијата за фрлање, туку смирено извадете го детето од кујната.

Напиши коментар