Миленичиња

5 навики кои му сметаат на вашето куче!

Постојат работи што ги правиме несвесно кои се крајно вознемирувачки за нашите миленици

Старата народна изрека „не правете го она што не сакате да ви го направат“. Иако оваа изрека главно се однесува на меѓучовечките односи, таа може да се примени и кај животните, особено домашните миленици. И покрај големата љубов што ја чувствуваме кон кучињата, често може да се случи да правиме работи што нашите кучиња навистина не можат да ги издржат. Иако тоа го правиме несвесно, овие 5 ситуации се крајно вознемирувачки за нашите крзнени пријатели. Овие се најчестите причини поради кои тие нас би нè испратиле на казна.

1. Брзање

За кучињата, гледањето во очи е често закана или предизвик. Се разбира, тоа не значи дека никогаш не треба да го гледате вашето домашно милениче во очи, едноставно да не трае тоа премногу долго. Исто така, ако се најдете во ситуација да сте опкружени со агресивни кучиња или кучиња скитници, избегнувајте да ги гледате директно во очи затоа што тоа ќе го сфатат како ривалство.

2. Прегратки

Пред да бидете целосно разочарани, знајте дека на кучето нема да му пречат вашите прегратки (секако ако не го затегнете околу вратот). Она што не им се допаѓа се прегратките на странците, особено децата кои немаат чувство дали се нежни или не.Затоа е важно да ги предупредите другите за можната лоша реакција на вашето домашно милениче. Треба да разберете дека вашето куче ви верува, но во повеќето случаи, дури и кога нема директна закана, другите кај вашето домашно милениче можат да предизвикаат недоверба.

3. Викање

Кога се обидувате да го дисциплинирате вашето куче викајќи, не правите добра работа. Кучето ќе го разбере викањето како гласно и луто лаење, што само ќе го исплаши, збуни и вознемири. Наместо да викате на кучето, обидете се да ја промените бојата на вашиот глас и да зборувате смирено. Ако кажете нешто со длабок глас, кучето тоа ќе го толкува како „јас барам твое внимание“, додека од друга страна тенките тонови на гласот кучето ги толкува како „Браво“ или „Ајде да играме“.

4. Предизвици

Обично ги обвинуваме децата за ова. Тие честопати сакаат да ги предизвикуваат кучињата со тоа што ги влечат за ушите и опашката, ќе им лаат, ќе ги бркаат, ќе се борат со нив и слично. Сето ова може да го вознемири кучето и да го натера да биде или претерано срамежливо и несигурно или агресивно. Покрај тоа, ако сакате да го предизвикате вашето куче со движење на садот додека јаде, или да го намамите со играчка што никогаш не му ја давате на крајот, кучето може да реагира поагресивно, но само за да ве натера да престанете да го правите тоа, затоа што непотребно го иритирате.

5. Пренатрупани паркови за кучиња

Сосема е нормално и пожелно кучето да се дружи. Сепак, премногу непознати кучиња во мала област ќе значат стрес за него. Замислете се себеси на мал простор, каде има голема гужва. Не е пријатно, зарем е? Така, на вашето куче ќе му одговара да се дружи со околу шест или седум кучиња, а се повеќе од тоа ќе го вознемирува.

Напиши коментар