Motherhood

Дали бебето треба да подригне после оброкот?

Зошто подригнувањето е важно и дали е неопходно во првите месеци од животот?

Ги решаваме дилемите на младите родители со помош на педијатри и проверени совети. Откако бебето ќе пристигне во семејството, мајките добиваат многу совети во врска со неговата нега и исхрана. Еден од нив е дека бебето треба да подригне после секој оброк.

Зошто подригнувањето е важно?

Кога цица или пие млеко од шише, бебето исто така голта воздух. Со оглед на тоа што ова може да предизвика повраќање, нервоза и гас, пожелно е бебето да подригне после оброкот, односно да се ослободи од проголтаниот воздух. Како што расте, тоа ќе подригнува помалку, но тоа не треба да ве загрижува, тоа е само знак дека научило да не го голта воздухот кога се храни.

Дали бебето треба да подригне после оброкот?

Препорачливо е бебето да подригне после секој оброк во првите месеци по раѓањето. Сепак, не е страшно дури и ако тоа не го стори тоа, ќе подригне кога ќе се разбуди. Ако заспие, а не подригнало, само внимателно спуштете го да легне на страна. Исто така, ако бебето се буди ноќе затоа што го мачи стомакот, слободно подигнете го да подригне бидејќи тоа ќе му помогне да се ослободи од грчевите.

Како да му помогнете на бебето да подригне?

Бебето треба да се земе во рацете во исправена положба. Можете исто така нежно да го тапкате по грб. Во исправена положба, потпирајќи се на вашето тело, бебето треба да остане 10 до 15 минути. Ако бебето при подригнување поврати – исфрли малку млеко, не грижете се, со тоа го ослободува вишокот од храната што ја јаде. Пожелно е само да ставите пелена на рамото, да ја заштитите облеката.

Напиши коментар