Motherhood

Како се разликуваат лажните контракции од вистинските – краток прирачник за бремени жени

Лажните контракции (Braxton-Hicks) и реалните, кога започнува породувањето, многу лесно можете да ги разликувате.

Да ви помогнеме да се опуштите и да дознаете дали е време да одите во болница или не, еве еден брз и лесен прирачник за вас.

На крајот на бременоста, кога датумот на породување е релативно близу, очекуваните мајки многу често се прашуваат дали нивното бебе ќе подрани и кога е сигурен знакот дека треба да одат во болница.

Додека ментално се подготвуваме за породување, така и нашето тело се подготвува за тој момент.

Тоа е причината зошто, многу често, се појавуваат лажни контракции кај бремени жени, кои ја подготвуваат матката за породување.

Ако сте бремени за прв пат, веројатно ќе се исплашите од овие контракции и ќе помислите дека раѓањето започна. Затоа е важно да знаете како да ги препознаете.

За да бидете сигурни дека чувствувате лажни или вистински контракции, еве краток прирачник што ќе ви помогне да ги разликувате.

Лажни контракции (Braxton-Hicks):

– стомакот станува тврд, па одеднаш се опушта

– тие не се ритмички и не се засилуваат

– се појавуваат во подолги временски интервали

– може да се појават во раната бременост

– кога менувате позиција, го опуштате дишењето или шетате, тие се намалуваат

Вистински контракции:

– стануваат посилни и почести со тек на време (се повторуваат на пет до десет минути)

– траат подолго, дури и до една минута

– не можете да зборувате нормално кога траат

– тие започнуваат во горниот дел на абдоменот или во долниот дел на грбот, така што чувството се движи кон предниот дел

– кога менувате позиција или одмарате, тие не го менуваат интензитетот

Напиши коментар