Motherhood

Кога бебето започнува да ползи?

Ползењето игра голема улога во развојот на бебето, бидејќи тоа е првиот чекор кон неговата независност.

Погледнете зошто ползењето е важно за вашето бебе, како можете да му помогнете и какви стилови на ползење постојат.

Ползењето е голема работа во развојот на бебето, затоа што тоа е првиот чекор кон неговата независност во движењето. Му дава на бебето чувство на моќ да направи нешто самостојно, што е многу важно за неговата самодоверба. Покрај тоа, со ползење, тоа открива нов свет, посложени движења, како што се стоење, одење и на крајот трчање.

Ползењето е напорна работа, затоа што бебето треба да ги користи и мозокот и телото истовремено. На него му се потребни моторни, визуелни и когнитивни вештини. Прво, мускулите на грбот, вратот, рацете и абдоменот мора да бидат доволно силни за да ја издржат тежината и да помогнат во балансот.

Видот за бебиња исто така игра значајна улога. Додека тоа ползи, користи т.н. бинокуларна визија, со која и двете очи се фокусираат на истата цел. Менталните способности, како навигација и меморија, се навистина клучни овде.

Кога бебето започнува да ползи?

Бебињата обично започнуваат да ползат помеѓу 6 и 10 месеци, иако има бебиња кои ја прескокнуваат оваа фаза и веднаш застануваат на нозе. Се разбира, секогаш имајте на ум дека секое бебе е различно.

Можете да му помогнете на вашето бебе да ползи со тоа што ќе му дозволите колку што е можно повеќе време на стомакот. Во оваа позиција, тоа ќе може да ја крене главата за да погледне наоколу, што го зајакнува вратот, рамената, рацете и торзото. Движењето на нозете во оваа позиција ги зајакнува мускулите на нозете и колковите.

Легнете спроти бебето, ставете играчка и оставете го бебето да истражува. Играјте се, затоа што многу бебиња не сакаат да бидат на стомак.

Ќе знаете дека бебето наскоро е подготвено да ползи кога ќе започне да прави „склекови“, кревајќи го телото со рацете. Тоа полека ќе научи од таму да се крене на рацете и нозете. Потоа, ќе почне да се врти напред и назад и со тек на време полека ќе почне да се движи.

Можете да направите подготвителни вежби со вашето бебе за да му помогнете да дојде до тој степен.

Кога ќе започнат да лазат, бебињата навистина можат да се движат на различни начини, што може да биде многу интересно. Додека тие понекогаш се движат класично, можат да се потпираат на стомаците, да одат наназад, па дури и да мрдаат со задникот.

Напиши коментар