Motherhood

Децата ни се дебели и несреќни!

Резултатите се значително полоши од претходните години. Неквалитетниот начин на живот многу допринесува, а особено слабата посветеност на физичката култура.

Вредностите на индексот на телесна маса се зголемени, кај момчињата во споредба со 1995 година се зголемил за 7,3 % , а кај девојчињата за 5,6 %.

Учениците во основно училиште се под просекот во споредба со светските земји кога станува збор за вежби со рамнотежа, скок во далечина од место, стомачни….

Физичката способност е многу намалена. Кај студентите е за 6 % до 12 % зголемена. Затоа учениците во основно училиште би требало најмалку 4 часа во неделата да имаат час по физичка култура.

 

Напиши коментар