Motherhood

Несоница во бременоста – совети за подобрување на сонот и опуштање!

Несоницата може да биде честа појава во сите сегменти на бременоста, поради многу промени што се случуваат физички и психички.

Сепак, постојат неколку начини да го подобрите квалитетот на вашиот сон за време на бременоста. Несоницата и проблемите со спиењето можат да бидат еден од најнепријатните аспекти на бременоста.

Сите мајки доживуваат различни симптоми – од гадење, затнат нос, зголемено мокрење, до вознемиреност и сето тоа може да доведе до проблеми со спиењето. За среќа, постојат начини да го подобрите вашиот сон, дури и кога се чини дека сè работи против вас.

Што предизвикува несоница во бременоста?

Несоница може да се појави во кој било период од бременоста, но најчеста е во третиот триместар. Многу често, една од причините е токму тоа што во третиот триместар е тешко да се најде соодветна положба за спиење, а расте и возбудата и размислување за бебето што доаѓа наскоро.

Како да спиете подобро за време на бременоста

1. Воспоставете рутина

Прво, важно е да легнете и да се будите приближно во исто време секој ден. Секогаш спијте во темна и тивка просторија со пријатна температура. Дури и ако се чувствувате непријатно за време на бременоста, треба да пронајдете соодветна позиција за спиење. Исто така, важно е да немате уреди, како ТВ, телефони, таблети, во просторијата каде што спиете.

2. Вежбајте во текот на денот

Редовната физичка активност ќе го подобри квалитетот на вашиот сон, а во исто време ќе ги намали анксиозноста и депресијата. Кога сте бремени, би било идеално да вклучите 150 минути вежбање во текот на неделата. Може да биде прошетка, јога, зумба, што и да одобри вашиот лекар.

Ако редовно сте биле активни пред бременоста, сосема е во ред да го продолжите тоа. Се разбира, мора да се согласите за сето тоа со вашиот лекар, во зависност од текот на бременоста.

3. Најдете начини да се опуштите

Бремените жени, но и мајките, многу често се грижат за сопственото здравје, здравјето на нивните бебиња, дали ќе бидат добри мајки, какви промени ќе се случат и слично. Ова може да ги задржи будни цела ноќ. Ако сте вознемирени, многу е важно да го најдете начинот на опуштање кој највеќе ви одговара. Длабокото дишење може да помогне, медитација, читање, капење, исто така.

4. Обрнете внимание на вашето ментално здравје

Ако се чувствувате вознемирени и депресивни за време на бременоста, треба да разговарате со вашиот лекар. Психотерапијата може да помогне во олеснување на симптомите, а терапевтот може да ги научи бремените жени и мајки како да ја намалуваат количината на стрес на дневна база. Некои од нив користат когнитивно-бихејвиорална терапија за несоница. Ако симптомите стануваат почести и посериозни, психотерапевтот може да избере лекови кои ќе бидат безбедни за време на бременоста или доењето.

Напиши коментар