Prison brake

Врвовите кои ги допираат облаците

9 највисоки планини во Сончевиот Систем

Иако Монт Еверест е највисокиот врв на Земјата, со своите 8.848 метри, всушност и не е највисоката планина кога би се мерела висината од самото подножје па се до врвот. Оваа титула на Земјата му припаѓа на Мауна Кеа на Хаваите.

9. Арсиа Монс, Марс – 9 километри

Арсиа Монс на Марс има околу 435 километри во дијаметар, а неговиот врв се наоѓа на околу 9 километри над околната рамнина, а калдерата на врвот има дијаметар од 110 километри.

Напиши коментар