Prison brake

Девојчето на кое му израсна лице на градите

На девојчето од Кина, чије лице било потполно унаказено во детството, со операција му е пресадено ново, кое претходно израснало на градите.

Foto: Profimedia

Kинеските лекари му пресадиле лице на девојчето Ксу Џанмеј  (17) , бидејќи тоа и било изгорео во пожар , кога таа имала 5 години. Таа била оперирана оваа недела во градот Фуџоу во југоисточна Кина.

Printscreen: Youtube/ViralTubeMediacom

Родителите на девојчето не можеле да си дозволат пластична операција, но лекарите им понудиле бесплатна експериментална операција за Ксу.

Докторите пресадиле крвен сад од бутините на Ксу, на нејзините гради и со вода ја наполниле кожата на градите како балон за да може на неа да израсне ново лице.

Операцијата на пресадување, откако лицето пораснало, траела осум часа, по што Ксу се разбудила целат потечена, но со потполно ново лице.

Со своето ново лице, таа ќе може попрецизно да комуницира.  Лекарите во Кина досега направиле неколку слични операции во последно време, од кои најпозната е онаа во која на еден човек му е пресаден нос од челото.

Printscreen: Youtube/ViralTubeMediacom

Foto: Profimedia

Напиши коментар