Prison brake

Еве како изгледаат 15 минути со голема бела ајкула на палубата (Видео)

Многу од нас “ни во лудило” не би скале да се најдат “лице во лице” со големата бела ајкула. Но на научниците кои ги испитуваат овие животни ова им спаѓа во описот на работното место. Секој пат кога ќе фатат ајкула тие мора да помината со неа на палубата 15 минути и за тоа време да направат различни тестови.

-Немаме време ниту можност да работиме еден по еден тест, па така, кога ќе ја фатиме мораме да ги направиме сите 12 одеднаш – вели Крис Фишер еден од научниците – истражувачи.

Тстовите вклучуваат анализа на сите паразити кои се наоѓаат во телото на ајкулата, како се однесува додека плива, што јадела… Сите овие тестови придонесуваат за заштите на овие животни.

Кога ќе ја качат на палубата, научниците и ги врзуваат очите и ја полната нејзниата уста со вода за да ја смират.

15 минути е сосема доволен временски период за научниците да направат се што е потребно.

Напиши коментар