Like

Во Полска, постои рудник за сол со подземни езера и простории што ќе ве воодушеват со својот изглед

Рудникот за сол Wieliczka се наоѓа во близина на полскиот град Краков и докажува дека солта сама по себе може да биде дел од уметничко ремек-дело.

Отворен е во 13 век и денес е на списокот на светско наследство на УНЕСКО.

Неверојатниот рудник се спушта до максимална длабочина од дури 327 метри, што звучи неверојатно кога ќе земете во предвид дека, да речеме, Ајфеловата кула е висока 300 метри.

Посетителите на рудникот Wieliczka имаат можност да видат прекрасни подземни езера, капели и простории што изгледаат како да се од некоја бајка.

Погледнете зошто Wieliczka е едно од најспектакуларните места во Европа.

Напиши коментар